vineri, 24 iulie 2015

Ce sau cine este Cognosis?

Bine, bine, citim Newsletter Cognosis, și dacă ne-am dat seama destul de ușor ce înseamnă Newsletter, ce-o fi Cognosis? Sau mai bine zis… CINE? Diana Frandeș, voluntar ASPR și Cosilier de Dezvoltare Organizațională Cognosis ne lămurește. 
 Cognosis reprezintă Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din România. Scopul principal este acela de a promova iniţiativele asociaţiilor studenţilor la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, fiind singura organizaţie reprezentativă la nivel naţional din acest domeniu. De asemenea ea mai face parte din ANOSR – Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi din EFPSA – Federaţia Europeană a Asociaţiilor Studenţeşti de Psihologie.
Federaţia îndeplineşte două mari roluri: unul de platformă pentru asociaţiile membre, unde sunt promovate iniţiativele acestora, este facilitată comunicarea şi schimbul  de experienţă, iar al doilea rol, de a oferi studenţilor de profil proiecte care să reprezinte adevărate experienţe de învăţare şi dezvoltare. În ambele roluri, Cognosis crede şi promovează valori ca prietenie, unitate şi profesionalism.
Deşi are o un istoric scurt, existând în acte din 2006, ideea unui „Cognosis” există probabil de aproximativ 15 ani. A fost un drum lung, dar astăzi Cognosis a format oameni pe care îi poate numi alumni, a construit proiecte care atrag în fiecare sute de studenţi dornici să participe, a fost recunoscută formal de cea mai importantă organizaţie profesională din domeniul ei de activitate, anume Colegiul Psihologilor din România.

Strategiile de dezvoltare a sentimentului de apartenenţă la comunitatea Cognosis vizează membrii voluntari, cât şi totalitatea colaboratorilor externi şi grupurile ţintă de studenţi şi participanţi. Dezvoltarea acestui sentiment contribuie la suprapunerea tot mai mare a acestor trei entităţi, prin sprijin reciproc, transparenţă şi comunicare eficientă.
Ca federaţie ne atingem aceste obiective prin organizarea proiectelor de anvergură cum sunt CNSP – Congresul Naţional al Studenţilor la Psihologie, SDV – Şcoala de  vară respectiv SDI – Şcoala de iarnă şi proiecte mai mici precum Exchange, Mobilităţi, InfoStud, Newsletter şi Platforma Psy. Activitatea recentă cuprinde şi o Campanie de promovare a rolului specialistului în resurse umane şi Şcoala Candidaţilor – un nou proiect de pregătire a tinerilor studenţi de a intra pe piaţa forţei de muncă.
Lucrăm împreună pentru a acoperi nevoile de dezvoltare personală şi profesională a studenţilor la psihologie şi ştiinţele educaţiei din România, iar pentru acest scop avem nevoie de susţinere reciprocă, dezvoltare profesională şi comunicare asertivă.
Ca totul să fie perfect există cele două Adunări Generale unde se adună toţi cognosişti pentru a dezbate şi vota schimbări de regulament, proiecte şi alte aspecte legate de buna funcţionare a federaţiei, pilonii discuţiilor fiind spiritul critic, deschiderea, colegialitatea şi susţinerea.
Gala de Alumnizare marchează obţinerea statului de alumnus Cognosis o dată cu încheierea studiilor masterale, astfel într-o atmosferă festivă se premiază voluntarii implicaţii, iar alumnii ne încântă cu discursuri emoţionante şi inspiraţionale.
Pentru a citi articolul original dar si pentru alte articole interesante accesati site-ul newsletterului Cognosis:  https://cognosisnews.wordpress.com/2015/06/15/newsletter-iunie-2015/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu