duminică, 20 septembrie 2015

Șiiii încheiem acest număr invitindu-vă la cea de a IX-a ediției a proiectului Școala de Vară ! Ana-Maria Ioniță, voluntar al ASPSE-ului ne oferă mai multe detalii.


11746402_1020322714645253_1110447330_oVara – anotimpul celor mai frumoase vacanțe, anotimpul prietenilor, al soarelui, al relaxării. De nouă ani, pentru multe persoane vara a devenit și anotimpul dezvoltării și al schimbărilor. De ce? Pentru că  an de an, în această perioadă, are loc Școala de Vară  Cognosis.
Școala de Vară Cognosis  este un proiect național care are ca scop dezvoltarea personală a participanților, atât prin seria de workshopuri de psihoterapie la care aceștia vor participa, precum și prin programul social care include activități menite să formeze un grup coeziv, cu prietenii noi și cele mai frumoase experiențe.
Fiecare workshop va viza formarea competențelor personale, cât și informarea despre forma de terapie aleasă pentru aprofundare, prin intermediul celor mai buni psihoterapeuți din țară.
De-a lungul anilor, o mulțime de organizatori și de participanți au trecut pragul Școlii de Vară și au „absolvit” demni de a trece la următorul nivel al cunoașterii de sine și al dezvoltării personale.
Ediția de anul acesta, care se va desfășura în perioada 16-23 august la Sibiu, oferă posibilitatea alegerii unei abordări terapeutice dintre următoarele șase: CBT, psihoterapie experențiala (plus art terapie), NLP, psihoterapie gestalt, analiză tranzacțională și psihodramă. Astfel, participantul va beneficia pe durata proiectului de 32 de ore de dezvoltare personală în funcție de forma de terapie aleasă. TAXA înscrierii este de:
– 500 de lei, incluzând cazarea, trei mese pe zi, participarea la workshopuri (și materialele aferente);
– 350 de lei pentru participarea la workshopuri + masă (fără cazare);
– 230 de lei fără masă și fără cazare (doar participarea la workshopuri).
După înscriere vei primi un mail cu mai multe detalii.
Voi face o prezentare succintă a abordărilor terapeutice din această ediție și voi începe cupsihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT).  Această formă de de terapie pornește de la ideea că modul în care simțim și modul în care ne comportăm este determinat de cogniții. Face parte din rândul terapiilor de scurtă durată, întrucât se axează pe probleme precise din prezent și pe rezolvarea cât mai eficientă a acestora. De asemenea, CBT-ul este forma de terapie cea mai răspândită la nivelul comunității științifice.
Psihoterapia experențială are o modalitate de abordare holistă, obiectivul său fiind autodezvoltarea, autotransformarea sanogenă și autocreația. Principiul său de bază este trăirea emoției și a experienței “aici și acum”, având rolul de a-i crea clientului situații experențiale prin care acesta să-și descopere și să pună în acțiune propriile resurse. Seria workshopurilor de psihoterapie experențială include și art terapie, cea din urmă ajutând clientul, prin forme expresive, să își exprime cele mai profunde emoții.
Programarea neuro-lingvistică (NLP) este orientată spre modalitatea în care oamenii gândesc și funcționează, mai puțin spre cauza comportamentelor acestora. Se bazează pe principul conform căruia fiecare individ deține o hartă mentală unică a lumii și reacționează la lumea pe care el înșuși o construiește prin propriile experiențe și percepții. NLP nu se axează numai pe rezolvarea problemelor, ci și pe obținerea performanței în toate aspectele vieții; astfel, încearcă să descopere tiparele eficienției în anumite domenii, precum și implementarea acestora prin ajutorul achiziționării unor aptitudini specifice.
Terapia gestalt susține ideea că întregul înseamnă mai mult decât părțile sale componente. Conceptul de holism se aplică atât personalităţii considerată un întreg, în care fiecare element are legătură cu celelalte, cât şi relaţiei individului cu mediul. Uneori contactul cu mediul este perturbat de anumite rezistențe prin care persoana evită relaţionarea veridică cu datele realităţii. Această abordare este eficientă  în tratarea stărilor de anxietate, în rezolvarea conflictelor intrapsihice, existenţiale şi a celor interumane (în varianta terapiei de grup).
Analiza Tranzacțională (AT) este teorie a personalității și o psihoterapie sistematică pentru dezvoltarea și schimbarea personală. Ca teorie a personalității ne oferă o imagine asupra modului în care oamenii sunt structurați și funcționează din punct de vedere psihologic (modelul stărilor eului: Părinte-Adult- Copil). Scopul principal al dezvoltarii prin AT este autonomia. Elementele componente ale autonomiei sunt: capacitatea de a fi aici si acum, spontaneitatea (capacitatea de a alege liber dintr-o gama de opțiuni, de sentimente, de gânduri și  de comportamente) și capacitatea pentru intimitate (interacțiune deschisă și exprimarea față de celălalt a sentimentelor și  a nevoilor autentice).
Ultima abordare terapeutică prezentă la SDV 2015 este psihodrama. Aceasta este, în primul rând, o metodă de psihoterapie în grup, deși metodele acesteia pot fi aplicate și în psihoterapia individuală. În grupul de psihodramă fiecare devine pe rând client și “terapeut”, mai exact, prin activitățiile grupului fiecare va  fi  un agent terapeutic pentru celălalt. Clientul devine un “actor” care interpretează propria viață, prin intermediul unui scenariu pe care îl realizează pe moment, cu ajutorul psihoterapeutului și al celorlalți membri ai grupului terapeutic.
Acestea sunt, iată, cele șase abordări terapeutice dintre care participanții de anul acesta ai Școlii de Vară Cognosis pot alege.
Anul acesta SDV-ul se va desfășura, bineînțeles, în inimile noastre, dar și în inima țării, adică în minunatul Sibiu, după cum am menționat la început. Acesta va fi locul unde vom construi împreună cu participanții cele mai frumoase amintiri, vom explora zona turistică, precum și interiorul propriei persoane, vom dărâma cetățile dintre noi, râzând și plângând.
Sună de vis, nu?  Așteptăm  cu mult entuziasm să cunoaștem oameni frumoși ca voi, care au ca scop dezvoltarea lor personală, pentru a deveni mai buni pentru ei și pentru ceilalți! Vă puteți înscrie la Școala de Vară Cognosis până pe data de 9 august; de asemenea, mai multe detalii găsiți pe pagina de facebook ( https://www.facebook.com/scoaladevaracognosis?fref=ts ) și pe site  ( http://cognosisite.wix.com/cognosis#!sdv-sdx/cki7 ) Pentru înscrieri : https://docs.google.com/…/13TAsaPb-taXyXGIW9pvjemh…/viewform
P.S.: Cu siguranța, peste o lună postarea mea de pe blog va fi despre VOI TOȚI și despre experiențele minunate prin care vom trece ÎMPREUNĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu