sâmbătă, 14 februarie 2015

ISTORIC-COGNOSIS


The chronicles of Cognosis


          Deşi Cognosis e prima federaţie a studenţilor la psihologie, ideea a unei astfel de federaţii a existat de mai mult timp decât Cognosis în sine. Pe la începuturile anilor 2000, Asociaţia Studenţilor la Psihologie din Transilvania, după ce organizează o şcoală de vară în colaborare cu studenţii de la Iaşi, decide să îşi schimbe numele în Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR) şi îşi propune devină o organizaţie naţională cu filiale în celelalte centre universitare din ţară în care se studia psihologia.
          Această primă tentativă nu s-a concretizat şi mai târziu, începând cu anii 2004 şi 2005, iniţiativa e preluată de Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - Bucureşti (ASPSE) care contactează celelalte centre din ţară (Cluj, Timişoara, Sibiu, şi Iaşi) pentru a discuta despre ideea unei federaţii naţionale. Au loc întâlniri la Cluj şi Sighişoara, unde se discută cum ar trebui să arate şi ce să facă o astfel de structură. Primul rezultat al efortului comun a fost organizarea întâlnirii board-ului executiv al European Federation of Psychology Students’ Associations (EFPSA) în România, în care s-au pus bazele aderării la structura europeană.
          Aceasta e perioada în care apare numele de Cognosis, generat de Radu Ionescu (un ASPSE-ist transferat în Cluj după un exchange între cele două organizaţii) în urma unui brain-storming la Sighişoara şi prima datorie financiară, după ce banii câştigaţi ca sponsorizare de la ambasada Elveţiei pentru organizarea întâlnirii board-ului EPFSA sunt furaţi într-un cămin din Cluj iar EFPSA oferă un împrumut ASPSE pentru a acoperi cheltuielile, împrumut ce avea să fie returnat de viitoarea Federaţie. Desigur, apar primele iubiri şi relaţii amoroase „naţionale” care animă şi impulsionează oamenii care construiau Cognosis la momentul respectiv şi în primăvara lui 2006, la Râmeţ, în judeţul Alba, are loc prima Adunare Generală (AG) a proaspăt înfiinţatei Federaţii ce număra atunci patru centre membre:Asociaţia Studenţilor în Psihologie din Sibiu (ASPS), Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Sociologie din Timişoara (ASPTM), ASPR şi ASPSE. Cognosis l-a avut drept primul preşedinte pe Dragan Serafimovski (ASPSE, dar desigur, din Macedonia) iar vice-preşedinte pe Claudia Ganea (ASPS).
          Urmează apoi un AG la Bucureşti, in Noiembrie 2006 şi unul la Sibiu, în Aprilie 2007. La Bucureşti se definitivează structura Consiliului Director şi se decide organizarea primului proiect Cognosis, anume şcoala de vară, coordonat de Monica Proştean din ASPS, la momentul respectiv, coordonator şi al departamentului de Resurse Umane (HR). La Sibiu, Cognosis îşi vede pentru prima dată documentele care atestă existenţa sa oficială şi după un AG cu tunete şi fulgere, memorabil pentru cei care au fost acolo, are loc prima schimbare de board, condus acum de Oana Moldovan, preşedinte (ASPR) şi Mihai Cană, vice-preşedinte (ASPSE). La acest AG, Societatea Pentru Psihologie – Iaşi (SPP) vine cu o delegaţie condusă de preşedinta Livia Olstafe şi încep tratativele de aderare la Federaţie după ce au pierdut o vreme, din motive administrative, legătura cu celelalte centre.
          În timpul acestui AG, preşedinta Oana Moldovan, propune pentru prima dată proiectul InfoLicee şi îşi asumă apoi coordonarea.       În vara anului 2007 are loc tot la Sibiu, capitală culturală europeană în acel an, prima Şcoală de Vară Cognosis care a fost un real succes şi care întipăreşte acest proiect ca unul tradiţional al Federaţiei. Cu ocazia acestui eveniment este realizată o primă versiune a site-ului Cognosis.
          În Noiembrie 2007 are loc un AG la Timişoara, unde se lansează ideea unei şcoli de iarnă pe tema psihoterapiei dar care nu se concretizează şi tema este preluată de şcoala de vară. În Martie 2008 are loc primul AG la Iaşi urmat de un alt AG la Cluj, unde se schimbă din nou board-ul, fiind condus acum de Diana Muntean (ASPTm). Şcoala de Vară 2008 este coordonată de Silviu Matu şi este organizată tot la Sibiu, având ca temă psihoterapia. În August 2008 are loc la Pianu de Sus primul Refresh Cognosis unde apar ca idei de proiect, alături de altele, InfoStud, Newsletter-ul Cognosis şi un proiect de internship şi practică coordonat la nivel naţional. Deşi se încercă implementarea lor imediată, doar abia în anii următori acestea se vor concretiza, ultimul dintre ele fiind în cele din urmă abandonat. În această vară este refăcut site-ul Federaţiei de Andreea Chifu (coordonatorul PR) iar la AG-ul din Noiembrie, la Bucureşti, este schimbat coordonatorul HR, noul coordonator ales fiind Ledo Bogyo.
          În 2009 are loc un nou AG la Sibiu, în Martie, unde Alisia Mureşan (ASPR) este aleasă NR, AG urmat imediat de un altul în Aprilie, la Timişoara. La acest din urmă AG, preşedintele este obligat să-şi prelungească mandatul cu încă câteva luni, neexistând nici un candidat pentru această funcţie. Vicepreşedinte devine Iulia Bardar (ASPSE), HR este ales Vlad Coşa (ASPTm), după ce prezintă o candidatură foarte asemănătoare cu cea a coordonatorului care tocmai ieşea din funcţie, iar coordonator PR este aleasă Andra Magda (ASPR).  Urmează o altă şcoală de vară la Cluj, tot pe tema psihoterapiei şi un nou Refresh, în aceiaşi locaţie, Pianu de Sus. În acest timp, Andra Magda în echipă cu Diana Muntean lansează primele numere ale Newsletter-ului.
          În Noiembrie 2009, după un eşec de a organiza un AG la Iaşi, întâlnirea are loc din nou la Timişoara, unde Alina Gavra (alumnus ASPR la acel moment) este aleasă noua preşedinte. Magda Moldovan preia Newsletter-ul Cognosis, Anca Macovei coordonează InfoLicee iar Maria Preda Şcoala de vară. În toamna acestui an, în contextul alegerilor prezidenţiale, bord-ul Cognosis realizează o campanie de conştientizare şi îndemnare a studenţilor pentru a merge la vot. Urmează prima ediţie a Training-ului Naţional Cognosis (TNC) şi pentru următorul AG din Cluj-Napoca bordul lucrează la o serie de ateliere care abordau diferite probleme ale dezvoltării organizaţiei (de ex. viziunea asupra Federaţiei şi cultura internă).
          În următorul AG din aprilie, au loc schimbări parţiale în board, Diana Cândea devine vice-preşedinte, Magda Moldovan coordonator PR iar Vlad Coşa îşi prelungeşte mandatul pentru încă un an. În atelierele de lucru de la acest AG se nasc mascota Federaţiei şi ideea Comisiei Cognosis pentru Dezvoltare Organizaţională (CCDO).
          Tot la acest AG are o primă întâlnire cu un reprezentat al Colegiului Psihologilor din România (COPSI), Daniel David şi este discutat un posibil protocol de colaborare pe termen lung. Priorităţile noii echipe a board-ului sunt actele Federaţiei, realizarea protocolului cu cei de la COPSI; monitorizarea proiectelor şi organizarea Refersh-ului. Florin Pavel (ASPS) este numit după AG Secretar General interimar cu misiunea de a rezolva problema actelor Federaţiei. Şcoala de Vară „iese la iarbă verde” şi este organizată la Poiana Zânelor în judeţul Bistriţa-Năsăud în timp ce Refresh-ul este organizat la Timişoara. În cadrul Refreash-ului se lucrează pe aceleaşi tematici ca şi în cazul atelierelor de lucru de la Cluj cu scopul de a concretiza soluţiile propuse atunci.
          Urmează AG-ul din Noiembrie 2010 la Iaşi unde Diana Cândea devine preşedinte şi este organizată o nouă întâlnire, mai puţin reuşită cu un alt reprezentat al COPSI. În cadrul acestui AG este supusă la vot întemeierea CCDO şi organizarea primului Congres Naţional al Studenţilor la Psihologie (CNSP). În acest timp se lucrează intens la toate celelalte proiecte, Ştefan Bakoş este coordonator SDV şi Silvia Floarea coordonator InfoStud. În februarie este organizată a doua ediţia a TNC. La acest eveniment sunt invitaţi pentru prima dată doi reprezentaţi ai Braşovului pentru a discuta înfiinţarea unei organizaţii în acest centru iar la câteva luni mai târziu urmează o prezentare a Cognosis în Braşov, cu acelaşi scop.
          În Aprilie 2011, la Bucureşti, au loc noi algeri, preşedintele interimar primeşte încă un mandat complet iar Alexandra Bănuţ devine vicepreşedinte. HR-ul, PR-ul  şi CDO-ul aleşi în acest AG aveau să renunţe câteva luni mai târziu, fiind înlocuiţi de Viorela Marcu, Sorin Trăistaru şi Christine Kropf. În cadrul acestui AG au loc două eveniment foarte importante. Aici este organizată prima Gală Alumnii a Cognosis, semn că Federaţia şi-a strâns proprii bătrâni şi că are deja o poveste lungă în spate şi tot la acest AG are loc  întâlnirea cu Mihai Aniţei, preşedintele COPSI şi se discută concret şi direct despre protocolul de colaborare între cele două structuri. În vară are loc Şcoala de Vară la Braşov iar în toamnă, Congresul Cognosis în Cluj-Napoca.
          Cam asta ar fi, foarte pe scurt, povestea Cognosis până la istoria sa modernă. Restul poveştii rămâne să fie completat de un june mai tânăr care a trăit pe pielea lui ultimele luni de Cognosis. Deşi are o un istoric scurt, abia 5 anişori de când există în acte, ideea unui „Cognosis” există probabil de aproximativ 10 ani. A fost un drum lung, dar astăzi Cognosis a format oameni pe care îi poate numi alumni, a construit proiecte care atrag în fiecare sute de studenţi dornici să participe, a fost recunoscută formal de cea mai importantă organizaţie profesională din domeniul ei de activitate şi a lăsat în urmă o poveste ce merită spusă mai departe.
AG Sibiu, 10-13 Noiembrie 2011
 Petrecăreți din fire, voluntarii ASPS ne-au făcut o primire cum se cuvine în orașul lor, ne-au întâmpinat la gară cu pită șțuica, pentru a ne încălzi după drumul lung.
 AG-ul de la Sibiu a fost un AG mare din perspectivă implementării de idei. Noi am dezbătut atunci despre funcția ce avea să asigure transferul de informații între Cognosis și asociațiile locale, Facilitatorul de Informații Cognosis (FIC);ne-am ales coordonatorul pe Exchange ce avea să implementeze primul proiect de Exchange circular (Emilia Gherman, ASPR) și am pus bazele unui nou proiect Cognosis, Școală de Iarnă Cognosis, odată cu alegerea lui Bogdan Isac drept coordonator al celui mai mare proiect Cognosis, Școală de Vară.
 A fost un AG bogat, cu multe cadouri în mapele participanților, cu mushi-mushi în Piață Mare din Sibiu, în timp ce Florin Pavel, președintele de atunci al ASPS, ne spunea « Dacă vine poliția, împrăștiați-va ! ». 
...........................................................................
În 2012, în primăvară a urmat Adunarea Generală de la Timişoara unde s-a ales un nou Consiliu Director format din:Silvia Floarea (ASPSE) - Preşedinte, Andra Dediu (ASPSE) – Vicepreşedinte, Horaţiu Bogdan (ASPR) - Reprezentant Naţional, Christine Kropf (ASPSE) – Coordonator Dezvoltare Organizaţională, Mihaela Selescu (ASPR) - Coordonator Resurse Umane. Poziţia de Secretar General şi cea de Coordonator PR nu au avut candidaţi, iar după ce s-a redat call-ul s-au ales de către Bord: Viorela Marcu (ASPSE) ca Secretar General şi Ştefan Vajas Coordonator PR. În câteva luni, Christine şi Viorela îşi dau demisia. Ioana Lupan ia locul lui Christine, iar Codruţa Frunză devine mult mai târziu Secretarul General Cognosis
În toamnă, înainte de AG se organizează Refresh-ul la Colibiţa, într-o cabană militară. Acolo, aproximativ 20 de cognosişti vor sta 4 zile într-o camera, înghesuiţi unii în ceilalţi şi cu păturile pe ei (din cauza frigului), punând la cale strategia pentru anul universitar viitor. Au loc discuţii încinse dar constructive până dimineaţă, spre ora 3:00. Se cumpara un bax de bere la 2L şi câteva sticle de vin, însă ele nu apucă să fie baute. Se vorbeşte despre identitatea Cognosis şi se stabileşte pentru prima dată care sunt Misiunea, Viziunea şi Valorile Federaţiei. Se reevaluează obiectivele şi scopul Cognosis.
Adunarea Generală din toamna lui 2012 are un program încărcat şi o tensiune pe măsură. ASPTm-ul vine cu idei și decizii luate de acasă iar ASPSE-ul este pus pe întrebări de control. Florin Pavel, delegat ASPS aduce în discuție pe tot parcursul Adunării, probleme legate de cultură, implicare și încotro de îndreaptă Federația. Sunt aduse în discuţie noi propuneri de modificări de ROI şi Statut, sunt recunoscute încălcările ROI-ului şi Statut-ului făcute de Bord fapt care duce la decizia de a se înființa o comisie de etică. Se realizează de asemenea si ateliere de lucru pe Vânzări, Leadership situaţional şi Cognosis penru începători şi totodată se lucrează şi la auditul asociaţiilor locale.
Ștefan Vajas - coordonator PR, ațipește în fața Adunării în timpul plenarei, în timp ce Președintele moderează discuțiile. Finalul este apoteotic..plin de tensiune. Vicepreședintele da feedback-ul printre sughițuri și plânsete iar disperarea care o cuprinde pe Silvia Floarea o determină și pe ea să încheie Adunarea Generală în lacrimi.
 La Iași primăvară lui 2013 întâmpina Cognosis cu mai multe zâmbete și voie-bună decât la ultima întâlnire. Are loc unflash-mob pentru conștientizarea importanței psihologului. Se umblă pe stradă cu baloane gri și portocalii și se împart oamenilor pe stradă odată cu flyere. Se face faimosul mushi mushi pe bulevardul cu facultăți. 
Narator: Silvia Floarea

Tot în Iași-ul lui 2013 s-a ales o nouă..jumătate de Consiliu Director: Președinte – Bogdan Isac, Coordonator HR - Cosmina Iuliana, Consilier Dezvoltare Organizațională – Oana Crețu și Reprezentant Național – Elena Ungureanu, cu speranțe ridicate că li se vor alătura în curând noi dependenți Cognosis.
În perioada următoare a demarat o asiduă căutare de coordonatori de proiecte, dar și Vicepreședinte, Secretar General și Coordonator PR. Miruna Mogoș, Alexandra Portassi și, respectiv, Ovidiu Platon au ocupat posturile menționate în urmă, iar de proiecte s-au ocupat: Gabriela Constantinescu, Mircea Radu, Horia Centiu, Andreea Creangă și Alexandra Maftei.
Și așa, încetul cu încetul și pas cu pas, Federația s-a reapucat de treabă cu forțe proaspete. În același timp, pregătireaCongresului EFPSA, prima ediție de pe teritoriul românesc, era deja în al doilea an de pregătire, sub maiestuoasa îndrumare a Alisiei Mureșan. În aprilie 2013 am participat cu o delegație numeroasă la ediția din Turcia a acestui eveniment, știind ca în exact un an, noi vom fi mândrele gazde ale celor peste 300 de studenți europeeni.
Fără a avea prea mult timp de răgaz, în curând a venit momentul ediției a 7a a Școlii de Vară, revenită la Cluj, precum și a Congresului Național al Studenților la Psihologie, organizat pentru prima dată la Timișoara. Imediat după CNSP, câțiva am rămas prin căminele Timișoarei pentru a pune la cale noul an ce urmează în cadrul RefreshuluiCognosis. Punctul central al acestuia a fost formularea Strategiei pe termen lung, ce urma a fi validată și votată în cadrul următoarei Adunări Generale de la București.
Și nici bine nu am zis, că au și trecut lunile și s-a făcut noiembrie și ne-am revăzut în număr mare la AG. Acolo am cântat (Cantus), am dezbătut, ne-am jucat, am votat, am băut și am crescut împreună. Am rămas fără Coordonator PR din nou întrucât Ovidiu nu a primit toate voturile necesare pentru validare, iar la scurt timp după și Elena, NR-ul, și-a dat demisia. Tot la București am avut din nou ocazia să ne reîntâlnim cu Președintele CPR, Mihai Aniței.
Întrucât am stabilit revenirea la alegerea coordonatorilor în toamnă, după AG am continuat cu alegerea noilor coordonatori SDV și CNSP, iar victorioșii au fost Bogdan Răcășan și Bianca Berezoschi. Pe lângă noua ediție a Școlii de Iarnă și implementarea eficientă a celor stabilite, atenția cognosiștilor s-a focalizat puternic pe Congresul EFPSA ce avea să aibe loc în doar 4 luni de atunci. S-a umblat după profesori, sponsorizări, locații, excursii și mailuri peste mailuri... echipa a mai avut un proces de recrutare pentru posturile rămase disponibile, și chiar a avut loc încă un teambuilding a acestei mari și frumoase echipe.
Ca printr-o minune studențească, iarăși s-a făcut 1 aprilie și Cognosis-ul a împlinit 8 ani, și frumoșii membrii s-au revăzut pentru un nou AG, la Timișoara de data asta. A fost o vreme demnă de sufletele noastre, însorită și relaxantă. Mai puțin relaxantă însă pentru toți cei ce aveau să-și prezinte candidaturile pentru noile mandate al Consiliului Director. Însă în bătăile palmelor și ale inimilor celor în fața cărora s-au prezentat, s-au ridicat Mircea Radu – Președinte, Mădălin Balint – Vicepreședinte, Alina Popa – CDO, Bianca Berezoschi – NR. Înainte de asta însă, am votat (sperăm că pentru ultima dată) cum să votăm!
Un nou AG s-a încheiat, un nou ciclu studențesc, lăsându-ne cu primăvara încă în nări ca să putem simți aroma speranței și a prospețimii. Astfel am încheiat ultima zi, oferindu-ne reciproc un frumos feedback, în timp ce stăteam pe iarbă în parc, cu capetele grele de la alcool și inimile ușoare de la prietenie.
Narator: Bogdan Isac
La scurt timp Consiliul Director s-a intregit cu: Victor Cruceanu Coordonator PR (ASPSE), Simona Radu Coordonator HR (ASPSE) si Julia Stepanian Secretar General (ASPST). Peste vara Cognosis a fost prezent pentru prima oara la FOSR ANOSR, in Cluj Napoca, s-a reimprospatat contractul cu Colegiul Psihologilor si au avut loc intalniri frecvente intre Mircea si Directorul Juridic si Presedintele CPR. Tot in aceasta perioada au fost inregistrate primele contracte oficiale indexate de colaborare si sponsorizare.
Forta si pasiunea noului CD a facut sa apara multe premiere in Cognosis in acest mandat! S-a reconstruit site-ul!! S-a construit biblioteca virtuala pe o platforma functionala!! Au aparut teambuildingurile printre echipele de proiect si nu numai, chiar s-a lasat cu prietenii profunde si rezistente intre organizatorii proiectelor.
SDVul, sub conducerea lui Bogdan Racasan, s-a avantat din nou in a scoate proiectul din monotonia oraselor si au gasit cea mai cea locatie fix in munti! Cu lampioane, plansetefericire si muuulta dezvoltare personala in Sacuieu s-a mai adaugat o piatra la temelia unui proiect atat de osam!
CNSP-ul s-o dus tocmai in Suceava si s-o marit. In acel an a avut 5 zile de proiect, cu teme din ce in ce mai actuale si diferse! Bianca Berezoschi si echipa sa au aratat ca se poate!
Acel an a fost plin de intalniri si tocmai de aceea au ajuns cognosistii la concluzia ca „Ne vedem in cateva saptamani” ... oare asa sa fie?
Cert este ca de fiecare data cand se vedeau ei se PUPau (Profesionalism Unitate si Prietenie)! Ba mai mult, cei din CD aveau ei insisi un ritual special „PUP-ul”... oare unde?
In vara acelui an CDO-ul si-a dat demisia, functia lui fiind preluata de colegii din CD pana cand a fost ocupata de „....”. Pentru FICi si CDOi a urmat o perioada de formare si dezvoltare, ca mai apoi ei sa fie cei care pot duce mai departe procesul de dezvoltare al Cognosisului.
No, ca Victor (aka Ninu) a mai reusit o performanta, in anul 2014 a aparut prima echipa de PR Cognosis care a avut o activitate „foarte tare frate” si sa vedeti ascensiunea.
Cantusul devine deja traditie si cea mai mare provocare a fost sa se intretina cu porunci cat mai penibile si dubioase.
Refreshul in acel an s-a tinut la Cluj Napoca, cu sprijinul ASPR,
SI DE AICI VOI SCRIETI ISTORIA ;)
Narator: Mircea Radu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu